prototype 1 version 2

Pilot phase at the Louvre-Lens
Mediator at the museum
Metek presents the Rolling Design House at the Louvre-Lens, at the end of 2019. Aesthetic and conceptual links between this transparent and welcoming micro-architecture and the building designed by SANAA appeared obvious at the Louvre-Lens, which decided to acquire the prototype of the RDH for its cultural mediation service. Some adjustments have been made for this 1 v2 prototype and the second pilot version was used to reopen the institution after deconfinement, to reach out to the public in the park. The feedback of the institution was enthusiastic: the RDH aroused curiosity among users, also those of the park who do not necessarily come for the museum. Thanks to this, a first contact was established with walkers to make them want to push the door of the Louvre-Lens and discover the artworks in here.

Designs in dialogue
Very committed to the public, the Louvre-Lens has an active policy of openness and dissemination of art.The architecture of the building designed by the SANAA agency reflects this policy, a certain modesty while sophistication: a low construction, sometimes transparent and sometimes reflective blending into the landscape.No monumental entrance to this museum, multiple openingsinvite us to explore it. On its small scale, the Rolling Design House defends the same principles, the same desire to discreetlycome and meet everyone.It is perhaps no coincidence that its evanescent design is reminiscent in many ways about the museum’s ...

Within the landscape
It is in the 20-hectare park, a link between the museum and the city, that the Rolling Design House has been installed for the summer. She is part of the idea developed by both landscape designer for the siteCatherine Mosbach: “In the past, the limits of the site were meant to prevent those who were not working at the mine from entering. My job is to achieve the opposite effect, the park must open its arms to the outside. " and architects KazuyoSejima&Ryue Nishizawa / SANAA: “We try to implement devices that allow a smooth transition with the environment, through transparency, reflections, or direct opening to the outside. That we don't know where the landscape ends and where the building begins is often our intention. "

A work on display for LilleDesign Capital
Building on its success in the Louvre-Lens park, the Rolling Design House entered the Glass Pavilion in November to be part of the World Design Capital event as artwork and mediation tool. For the first time the HDR is used indoors. Placed as a checkpoint at the entrance to the exhibition path, it "allows the mediation team to present the exhibition, the activities related to them, but also, more widely, to evoke the notion of design through various tools and accessories” in the words of the commissioner. The RDH becomes the manifesto that design is not just about furniture or decoration but all sectors of activity. The reception of this mediating work has been positive.
Louvre-Lens museum © SANAA / Kazuyo Sejima et Ryue Nishizawa – IMREY CULBERT / Celia Imrey et Tim Culbert – MOSBACH PAYSAGISTE / Catherine Mosbach // © Mireille Roddier, phototographs (1,4,8,9 and 14 in order) | © Metek, phototographs (2,3,5 à 7, 10 to 13 and 15)
design biennial >
FR